Terug naar het overzicht

Joysteer

Force Feedback 

Vanuit de filosofie dat het besturen van een auto voor een groot deel op gevoel plaatsvindt, is een systeem ontwikkeld dat de krachten die op de wielen van het voertuig worden uitgeoefend, terugvertaalt naar de joystick. Vele testritten met gehandicapte bestuurders hebben inmiddels bewezen dat dit een juist uitgangspunt is geweest. Geen enkel vergelijkbaar systeem geeft de bestuurders zoveel vertrouwen als Joysteer.

Zwitserse kwaliteit 

Joysteer is een initiatief van de Zwitserse gehandicaptenorganisatie ASRIM. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden op de universiteit van Biel (Bern). Sinds 2006 is Joysteer ondergebracht in het Zwitserse bedrijf Bozzio AG. Vanaf het begin is Bever, vanwege haar ervaring op het gebied van o.a. remmen, nauw bij de ontwikkeling betrokken geweest. Deze samenwerking heeft geleid tot een uniek ‘high-tech’ joystick besturingssysteem.

Nederlandse ervaring

Bever en Bozzio AG, het bedrijf achter Joysteer, hebben ook op commercieel vlak hun krachten gebundeld. Na goedkeuring van het systeem eind 2009 door de TÜV zijn Bever en Bozzio AG een samenwerkingsverband aangegaan om het systeem samen op de markt te brengen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Europese verkoop- en distributiekanalen van Bever. De competenties en ervaring van zowel Bever als Bozzio worden gecombineerd voor optimale productondersteuning voor de dealers en hun klanten.

Testrijden en lessen 

Voor het maken van een testrit of het volgen van een rij-opleiding heeft Bever auto’s beschikbaar. Hierin kan vanuit de eigen rolstoel, onder begeleiding van een rij-instructeur, kennis worden gemaakt met het systeem en een diversiteit aan bedieningsmogelijkheden en instellingen.

Joysteer systeemopbouw

Het systeem bestaat uit een aantal standaard modules die samen met de klantspecifieke bediening en instellingen het systeem uniek maakt. Het is het enige systeem met force-feedback. Deze eigenschap geeft de bestuurder al vanaf de eerste meters volledige controle over het voertuig. Uiteraard voldoet het systeem aan de hoogste veiligheidseisen.

Stuursensor module 

De stuursensor module vormt de basis voor de verschillende stuurmiddelen die met Joysteer kunnen worden toegepast. Het bevat sensoren die de ingegeven stuurhoek meten en een motor die de tegenkracht aan de bestuurder levert. De werkingshoek en de tegenkracht zijn softwarematig aan het stuurmiddel en de mogelijkheden van de bestuurder aan te passen.

Stuuractuator

De stuuractuator wordt op de stuurkolom, vlak achter het originele stuurwiel, geplaatst en levert de benodigde kracht om het stuur te kunnen ronddraaien. De motoren van de actuator zijn zo gedimensioneerd dat één ervan al sterk genoeg is om het stuur te kunnen ronddraaien, ook als de stuurbekrachtiging is uitgevallen. De stuurkolom hoeft niet te worden aangepast en de airbag in het stuur blijft in de meeste gevallen gehandhaafd. Het stuur blijft ook met de hand bedienbaar.

Remactuator 

De remactuator bedient met twee motoren het rempedaal. De motoren van de actuator zijn elk sterk genoeg om de auto veilig tot stilstand te brengen, zelfs als de rembekrachtiging is uitgevallen. Het rempedaal blijft ook met de voet bedienbaar.

Display module

De display module geeft de status van het Joysteer systeem weer aan de bestuurder.

 

Voordelen Joysteer

 • Stuur- / remsysteem voor mensen met een lichamelijke beperking
 • 100% Drive-by-wire systeem
 • Geïntegreerde dynamische krachtterugkoppeling
 • Eén oplossing geschikt voor diverse behoeften / beperkingen.
 • Software per individu aan te passen
 • Eenvoudig te installeren
 • Voldoet aan hoge veiligheidsnormen
 • Systeem is TÜV goedgekeurd volgens ECE-Re 13H en ECE-R 79
 • Dubbel uitgevoerd systeem
 • Systeem volgens SIL3 (Veiligheid Integriteit Niveau 3)
 • EMC getest (E24 certificatie)
Terug naar het overzicht